Hire
Writers
Editors
Home Tour About Read What's New Help Forums Join
My Account Login
Shop
Save
Support
E
Book
Store
Learn
About
Jesus
  



The HOME for Christian writers! The Home for Christian Writers!



 
Children PLEASE ENCOURAGE THE AUTHOR BY COMMENTING

  LEAVE COMMENT ON ARTICLE   SEND A PRIVATE MESSAGE
  HIRE THIS WRITER
REPORT ARTICLE

 TRACK THIS AUTHOR ADD TO MY FAVORITES
corner
What's New
 
corner
 
5 W Questions for the Story of “The Birth of John the Baptist” from Luke One
by Kathy Vincent
11/18/10
For Sale
Author requests article critique


  Mail
 





I’ve always been intrigued by the story of John the Baptist, especially the part where Zechariah was not able to speak. Elizabeth must have had 9 months of lovely peace! (Sorry, gentlemen.) Your kids will enjoy this story as well. Be sure to point out to your children that it was extremely uncommon in Bible days for the first son not to named after his father. Elizabeth was being obedient to God’s wishes to name her son John. Also be sure that you point out that Zechariah gave God praise when he could talk again. He didn’t complain that God had shut his mouth. He was incredibly grateful for God’s wonderful blessing of a first-born child.

Here are fourteen 5 “W” questions – who, what, when, where, why and how - with their answers for the story of “The Birth of John the Baptist” found in Luke 1: 57-80. These questions can be used with both young children and elementary children. Just be ready to tweak them a little bit for the appropriate age. You can also read a verse first, and then ask the question or you can read the whole passage of Scripture and then ask the questions. Your younger children might enjoy having some kind of puppet ask the questions. Have fun!

Questions for the story “The Birth of John the Baptist”

1. What kind of baby did Elizabeth have – a boy or a girl?
Answer: A boy. (Luke 1:57)

2. Who was happy for Elizabeth and Zechariah?
Answer: Their neighbors and relatives. (Luke 1:58)

3. What had the Lord shown to Elizabeth?
Answer: Great mercy. (Luke 1:58)

4. What name did some people think Elizabeth’s and Zechariah’s son would be named?
Answer: Zechariah (Luke 1:59)

5. Why did Elizabeth say that her son’s name was going to be John?
Answer: Because God told them to name their son John. (Luke 1:13)

6. When could Zechariah finally speak again?
Answer: After he wrote and told the people that his son’s name would be John. (Luke 1:64)

7. Who did Zechariah praise after he could speak?
Answer: God. (Luke 1:64)

8. How did the neighbors feel when they saw Zechariah get his voice back and praising God?
Answer: They were in awe. They were amazed. (Luke 1:65)

9. What kind of question did the people ask?
Answer: What is Elizabeth’s and Zechariah’s child going to be? (Luke 1:66)

10. Who did Zechariah sing a song to?
Answer: To God. (Luke 1:68)

11. When was Zechariah filled with the Holy Spirit?
Answer: When he sang a song to God. (Luke 1:67)

12. In Luke 1:76, what will Zechariah’s son, John, be called?
Answer: A prophet of the Most High. (Luke 1:76)

13. How did John grow up?
Answer: He grew strong in spirit. (Luke 1:80)

14. Where did John the Baptist live?
Answer: In the desert. (Luke 1:79)

Next, if you liked this Sunday School/Homeschooling idea, then sign up today to receive Scripture Lady's Free Email Kid Tips packed full with creative ideas and receive 6 FREE Bible Review Games to help get your kids excited about the Bible!

Just click here: 6 FREE Bible Review Games today.



If you died today, are you absolutely certain that you would go to heaven? You can be! TRUST JESUS NOW

Read more articles by Kathy Vincent or search for articles on the same topic or others.


Read More - Free Reprints, Main Site Articles, Most Read Articles or highly acclaimed Challenge Articles. Read Great New Release Christian Books for FREE in our Free Reads for Reviews Program. Christian writers can JOIN US at FaithWriters for Free. Grow as a Writer and help spread the Gospel.


The opinions expressed by authors do not necessarily reflect the opinion of FaithWriters.com.

Hire a Christian Writer, Christian Writer Wanted, Christian Writer Needed, Christian Content Needed
Find a Christian Editor, Hire a Christian Editor, Christian Editor, Find a Christian Writer
 
corner
Corner
This article has been read 580 times     < Previous | Next >


Member Comments
Member Date




TRUST JESUS TODAY











Free Audio Bible
500 Plus Languages
Faith Comes By Hearing.com